انواع دستگاه های تراش CNC | مزایای تراش CNC در مقابل ماشین تراش معمولی؟

انواع دستگاه های تراش CNC

صنعت تولید و دنیای ماشین‌کاری در طول چند قرن اخیر، که با انقلاب صنعتی دهه 1820 آغاز شد، شاهد طیف وسیعی از پیشرفت‌های تکنولوژیکی بوده است. کار دستی با کار ماشینی متحول شده است و جامعه برای همیشه با معرفی خط مونتاژ در سال 1913 تغییر کرده است.

بیش از یک قرن بعد، ماشین‌ها به کمک کامپیوتر یا کنترل عددی رایانه‌ای (CNC)، فرآیند تولید را به طور کامل در دست گرفتند و بازار جهانی را تصرف کردند. یکی از این دستگاه ها، تراش CNC است که به سرعت جایگزین تراش های سنتی چند دوکی شد و به یکی از همه کاره ترین و محبوب ترین ابزارهای امروزی تبدیل شد.

تراش های CNC با تکنولوژی کنترل عددی کامپیوتری از ماشین های تراش معمولی تغییر شکل و تکامل یافته اند و انواع مختلفی از آنان جهت انجام هر نوع کار تخصصی، طراحی و تولید شده است.

انواع دستگاه های تراش CNC

ماشین تراش CNC چیست؟

ماشین تراش یکی از قدیمی ترین ماشین هایی است که همیشه مورد استفاده بشر بوده و قدمت آن به 1300 سال قبل از میلاد مسیح در مصر بازمی گردد. در آن زمان از ماشین تراش برای شکل دادن به چوب استفاده می شد. ماشین تراش CNC در دهه 1950 ساخته شد. فناوری جدید CNC به ماشین‌ها اجازه می‌دهد تا اجسام را مطابق با مشخصات از پیش برنامه‌ریزی‌شده و به روشی بسیار آسان‌تر در مقایسه با مدل‌های قبلی برش دهند. دستگاه های CNC آنقدر کاربردی شده اند که روز به روز بر تعداد آنها در ابزارفروشی های صنعتی افزوده می شود.

تراش CNC یک ماشین تراش کامپیوتری است که عمدتاً برای خدمات و فرآیند تراشکاری CNC، از جمله تراشکاری مخروطی، تراش سخت، تولید کروی، روکش، جداسازی، سوراخ کردن، شیار کردن و غیره انجام می شود. این عملیات را می توان مانند ماشین تراش معمولی انجام داد. تراش CNC برای استفاده از تکنولوژی و ابزار مدرن برای بهبود بهره وری و کیفیت قطعات تراشکاری CNC طراحی شده است.

اندازه‌های موجود: مانند فرزها، ماشین‌های تراش CNC را می‌توان در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف یافت، از ماشین‌های کوچک گرفته تا ماشین‌های تراش کامل که کل اتاق را اشغال می‌کنند. نسخه‌های مینیاتوری و دستی اغلب توسط ساعت‌سازان و جواهرسازان استفاده می‌شوند، در حالی که نسخه‌های حجیم‌تر یکی از اصلی‌ترین موارد در کارگاه ماشین‌های CNC هستند.

مواد مورد استفاده : تراش های CNC را می توان برای طیف گسترده ای از مواد استفاده کرد. با مواد مناسب می توانید به هر نوع طرح یا شکل پیچیده ای دست پیدا کنید. در زیر چند متریال معمول کار شده آورده شده است.

  • موم برای ایجاد نمونه های اولیه – موم قابل ماشین کاری، پارافین ساده و موم زنبور عسل
  • چوب – چوب تراشکاری شده ظاهر و احساس زیبایی دارد
  • پلاستیک – Delrin، اکریلیک، و تفلون
  • فلز – آلومینیوم، برنج، و فولاد ضد زنگ

ماشین تراش CNC چیست؟

اجزای ماشین تراش CNC

انواع مختلف تراش های CNC پیکربندی متفاوتی دارند، اما یک تراش CNC اساساً از چندین بخش زیر تشکیل شده است:

  • بستر ماشین (machine bed)
  • دوک اصلی (main spindle)
  • دوک فرعی (sub-spindle)
  • چاک (chuck)
  • راهنما (guide way)
  • سر (headstock)
  • دم (tailstock)
  • برجک ابزار (tool turret)
  • مانیتور (monitor)
  • نگهدارنده (carriage)
  • کنترل پنل CNC
  • موتور محرک (drive motor)

ماشین‌های تراش CNC مدرن اغلب با ابزارهای زنده نصب می‌شوند که می‌توانند در چندین محور کار کنند، مانند محور X و Y.

با توجه به اصول هندسی دستگاه، تراشکاری برای قطعاتی که در محور برش متقارن هستند و همچنین می توانند در دوک قرار گیرند ایده آل خواهد بود. از آنجایی که ماشین تراش CNC بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، در بسیاری از صنایع از جمله خودروسازی، الکترونیک، هوا فضا، سلاح گرم، ورزش و غیره استفاده می شود.

همچنین می توان از تراش های CNC برای تولید سطوح ورق فلزی و رزوه های پیچ و یا در مورد تراش های تزئینی و محصولات سه بعدی بسیار پیچیده و خاص استفاده کرد. در هر صورت، قطعه ای که روی آن کار می شود توسط یک یا دو مرکز محکم در جای خود ثابت می شود و حداقل در یک مورد به صورت افقی حرکت می کند. با این حال، مواد را می توان با گیره یا جمع کننده نیز محکم کرد.

اجزای ماشین تراش CNC

انواع ماشین تراش CNC

به عنوان یک ماشین تراش رایج CNC، تراش ها را می توان با استانداردهای مختلف طبقه بندی کرد.

– انواع ماشین تراش CNC بر اساس تعداد محورها:

  1. تراش CNC 2محوره: می تواند ماشینکاری با قطر بیرونی/داخلی، روکشی، حفاری و ضربه زدن را انجام دهد.
  2. تراش CNC 3محوره: محور X و Z، محور C و سیستم ابزار زنده، مجاز به انجام فرز، حفاری و غیره.
  3. تراش CNC 4محوره: اضافه کردن محور Y بر اساس دستگاه 3محوره، برای عملیات ماشینکاری خارج از مرکز و بخش پیچیده
  4. تراش CNC 5محوره: یک برجک دوم اضافه می شود و اجازه می دهد تا دو ابزار همزمان کار کنند.

– انواع ماشین تراش CNC بر اساس شرایط کاری:

  1. موتور تراش (Engine Lathe) – نوع محبوب تراش مناسب برای عملیات کم مصرف. قابل اعتماد و همه کاره؛ روی طیف وسیعی از سرعت ها و تغذیه کار می کند
  2. ماشین تراش مرکزی (Centre lathe) – شامل اهرم ها و چرخ دنده هایی است که سرعت دوک را مدیریت می کنند. یک گزینه خاص محبوب نیست
  3. تراش تخت شکاف (Gap bed lathe) – به دلیل داشتن بخش تخت متحرک که پایه این دستگاه را تشکیل می دهد، می تواند به راحتی قطعات کار بزرگتر را در خود جای دهد.
  4. ماشین تراش سرعتی (Speed lathe) – نسخه سریع تر و سبک تر از ماشین های تراش مدرن CNC، فقط شامل سر، دم و برجک ابزار
  5. ماشین تراش نیمکتی (Bench lathe) – یکی دیگر از انواع سبک تر و کوچکتر. می توان برای کارهای کوچک روی میز کار قرار داد
  6. ماشین تراش اتاق ابزار (Tool Room Lathe) – بسیار همه کاره؛ بهترین نتیجه را ارائه می دهد
  7. برجک تراش (Turret Lathe) – ایده آل برای کار سریع و متوالی
  8. ماشین تراش ویژه (Special-purpose lathe) – برای انجام کارهای سنگین و خاص استفاده می شود

 

– انواع ماشین تراش CNC بر اساس موقعیت دوک تراش

  1. تراش CNC عمودی: دوک تراش عمود بر افقی است، با یک میز دایره ای با قطر بزرگ که برای بستن قطعه کار استفاده می شود.
  2. تراش CNC افقی: می تواند به تراش CNC راهنما مسطح (flat guide rail CNC lathe) و تراش CNC راهنما کج (slant guide way CNC lathe) تقسیم شود، ساختار راهنمای کج به گونه ایست که می تواند تراش های سفت تری را وارد کنه و خروج تراشه به وجود آمده را آسان تر کند.

 

مزایای تراش CNC در مقابل ماشین تراش معمولی

ماشین های تراش CNC مزایای زیادی نسبت به ماشین های معمولی دارند. پنج مزیت کلیدی در زیر بیان شده است.

1. بدون نیاز به اپراتورهای بسیار ماهر

در گذشته، کار با ماشین تراش به دو اپراتور بسیار ماهر نیاز داشت – یکی کار تراش و دیگری کنترل مواد. کار سختی بود اما اکنون، با معرفی کامپیوترها و اتوماسیون، کارهای تراش بسیار کمتر دلهره آور است. شما فقط به یک اپراتور نیاز دارید – فردی که به اندازه کافی ماهر باشد که ابعاد را روی دستگاه وارد کند، فیدها و سرعت ها را تنظیم کند و به رایانه (و دستگاه) اجازه دهد بقیه کارها را انجام دهند.

مزایای تراش CNC در مقابل ماشین تراش معمولی

2. اتوماسیون کامل، امکان کار آسانتر و سریعتر

تولید صدها و حتی میلیون ها ابعاد مشابه به لطف ماشین های تراش CNC مدرن آسان تر از همیشه است. امروزه، سیستم‌های کنترل‌شده با ماشین، تراش‌های CNC را قادر می‌سازند تا قطعات کامل را آسان‌تر و سریع‌تر از همیشه تولید کنند. خواه به قطعات ساده، قطعات پیچیده با تلورانس های تنگ، یا اشکال منحصر به فرد و پیچیده نیاز داشته باشید، تراش های CNC می توانند این کار را انجام دهند.

3. بسیار همه کاره، امکان استفاده در ایجاد انواع محصولات و قطعات

بر خلاف ماشین های تراش دستی، ماشین های تراش CNC به اندازه کافی همه کاره هستند تا تقریباً هر نوع محصول یا قطعه ای را تولید کنند – از مبلمان محکم و قطعات ماشین گرفته تا لامپ های ظریف و حتی ظروف. شکل دادن به سیلندرها یا کره ها با تراش های CNC آسان است که حتی می توان از آنها برای تولید قطعات جایگزین برای ماشین های دیگر استفاده کرد.

4. دقت 99.99 درصد

از آنجایی که کار دستی کمتری اعمال می شود، شانس دستیابی به دقت مطلوب با ماشین های تراش CNC بسیار زیاد است. این باعث می‌شود این ماشین‌ها در صنایعی که به دقت بالایی نیاز دارند – مانند بخش‌های هوافضا، مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی، انتخاب برتر باشند. به علاوه، تراش های CNC تقریباً با هر نوع ماده ای کار می کنند. گفته می شود، هیچ گاه نمی توان همه خطاها را، چه به صورت دستی و چه غیر از این، حذف کرد. به همین دلیل است که ما آن 0.01٪ را کنار گذاشته ایم.

5. کارایی هزینه

در حالی که تراش های CNC بسیار گران تر از تراش های دستی هستند، مدل های CNC هنوز طیف وسیعی از مزایای مالی را ارائه می دهند، از جمله:

  • هزینه‌ های راه‌اندازی کم – هزینه‌های راه‌اندازی در هنگام کار با ماشین‌های تراش CNC هزینه‌ای یکباره است.
  • هزینه‌ های ماشین‌کاری – با ماشین‌های CNC، هر سرمایه‌گذاری را با توانایی تولید 20 برابر بیشتر از آنچه که ماشین‌های تراش دستی در یک بازه زمانی معین اجازه می‌دهند، جبران می‌کنید.
  • هزینه های نیروی کار – برای کار تراش CNC به اپراتورهای کمتری نیاز است و نیازی به اتصال 24 ساعته به ماشین ها نیست. این کار بودجه نیروی کار شما را برای سایر عملیات ضروری آزاد می کند.
  • زباله های مواد – خطای انسانی کمتر به معنای ضایعات مواد کمتر است.

 

جمع بندی

در این مقاله با پیشرفته ترین دستگاه تراش صنعتی یعنی تراش CNC آشنا شدیم. ساختار بسیار مدرن و پیچیده این دستگاه آن را به یکی از دقیق ترین و قوی ترین ابزار در زمینه تراشکاری صنعتی تبدیل کرده است. همانطور که اشاره کردیم این دستگاه پیشرفته از قطعات و اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام مکمل دیگری هستند و انجام چرخش صحیح دستگاه بدون تمامی قطعات آن با هم امکان پذیر نیست. این دستگاه در موارد مختلفی قابل استفاده است، اما در هنگام کار با آن باید مراقب باشید که دستگاه سالم بماند و مشکلی برای شما و محصولتان ایجاد نشود. با تشکر از شما برای پیوستن به ما. ما مشتاقانه منتظر شنیدن نظرات شما هستیم زیرا به ما کمک می کند کارمان را بهبود ببخشیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیریدواتساپ